פטריגיום הינו שינוי ניווני של לחמית העין (הרקמה השקופה המכסה את העין) הקשור לחשיפה ממושכת לקרינת UV מהשמש. ישנה גדילה של רקמה פתולגית המכסה חלק מהקרנית ("הצבע של העין"). במקרים קלים ניתן לבצע מעקב בלבד או להשתמש בטיפות עיניים להקלה מקומית. כאשר הפטריגיום גדול, מפריע בראיה בצורה מכנית או גורם לעיוות אסטיגמתי, ובמקרים בהם ישנה הפרעה קוסמטית / אודם וגרד מקומי, ניתן להסירו בניתוח (ראה וידאו ניתוח להלן).

 

ניתוח הסרת פטריגיום ושתל לחמית

בניתוח מבוצעת הסרה של הרקמה הפתולוגית וקילופה מקרנית העין – הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ואינו כואב. על מנת למנוע הישנות של הפטריגיום יש לבצע השתלה של רקמת לחמית בריאה לרוב מהאיזור העליון, ו / או להשתמש בחומרים מונעי צלקת. משך הניתוח כ 20 דקות. פרופ׳ בן סימון משתמש בדבק ביולוגי לצורך הנחת שתל הלחמית במיטת הפטריגיום – שיטה זו מלווה בזמן ניתוחי קצר יותר, החלמה מהירה יותר ומידת כאב מופחתת ביחס לתפרים (ראה פרסום מדעי להלן). בשיטה של שתל או מתלה לחמית אחוז ההצלחה של הניתוח הוא כ 95% (אין חזרה של הפטריגיום, ויש שיפור אסתטי ותפקודי). במקרים הנדירים של פטריגיום חוזר ניתן לבצע ניתוח נוסף עם שתל לחמית ו / או חומרים מעכבי צלקת.

החלמה מהניתוח

ביום הראשון לאחר הניתוח עלולים להופיע כאבים ותחושת גוף זר בעין, על מנת להקל על הכאבים העין נחבשת בסיום הניתוח, לעתים יש צורך בנטילת אקמול או אופטלגין לשיכוך הכאבים.
החבישה מוסרת בביקורת הראשונה יום למחרת הניתוח או בערב הניתוח, כאשר בשלב זה לרוב אין כאבים. יש צורך בנטילת טיפות עיניים למשך חודש לאחר מכן על מנת להקטין את הדלקת הבתר ניתוחית. העין חוזרת להיות שקטה רק מספר חודשים לאחר הניתוח.

מאמר:דבק ביולוגי בניתוחי פטריגיום (קובץ PDF)
Pterygium surgery

דילוג לתוכן